CAND SA SCHIMBAM SALTEAUA ACASA? | Vellea Home

 2022-06-08

CAND SA SCHIMBAM SALTEAUA ACASA?

Somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale sanatatii umane. Fara un somn de calitate, organismul nu-si poate recapata forta, iar creierul nu se poate odihni de emotiile acumulate in timpul zilei.

Unul dintre principalii factori pentru obtinerea unui somn sanatos si odihna completa este alegerea saltelei potrivite. De aceea este important sa investiti in cea mai buna saltea pentru Dvs. si sa o schimbati periodic. Aici vine logic intrebarea:cand sa schimbam salteaua acasa?

In conditii normale de utilizare, salteaua se schimba la fiecare 6 pana la 8 ani. Aceasta, desigur, este o recomandare, dar exista anumiti factori care pot determina daca salteaua este deja de inlocuit.

In general, a venit timpul pentru o saltea noua daca sunt prezenti unul sau mai multi dintre urmatorii indicatori:

  • Cand salteaua este folosita in mod regulat timp de 6-8 ani
  • Cand incepe sa reflecte asupra calitatii somnului
  • Cand sunt vizibile adancituri sau zone deformate
  • Cand incepe sa scoata mai multe sunete decat de obicei – saltelele cu arcuri incep sa scarțaie in timp
  • Cand dormiti intr-un hotel sau vizitati prietenii este mai revigorant si implinitor
  • Cand salteaua este acoperita cu praf si/sau se acumuleaza acarieni
  • Cand va treziti dupa somn intepenit si/sau cu dureri de corp

Practic, ar trebui sa va ganditi la schimbarea saltelei daca nu va mai asigura un somn plin si revigorant. Nu exista un moment exact pentru a decide ca este timpul de schimbare, dar daca incepeti sa va puneti intrebarea, este mai bine sa o faceti mai devreme decat mai tarziu.

Factorii care afecteaza durata de viata a saltelei

Multi factori pot afecta durata de viata a unei saltele. Iata cativa dintre cei cheie:

Materialul saltelei

Materialul din care este fabricata salteaua poate afecta semnificativ durabilitatea acesteia. Saltelele cu arcuri sau umplute in intregime cu spuma au, de obicei, o durata scurta de viata, deoarece sunt predispuse la formarea de adancituri si denivelari din cauza greutatii corpului uman.

Saltelele hibride in combinatie cu arcuri si diferite tipuri de spuma sunt in general mai durabile, deoarece folosesc materiale de mai buna calitate. Saltelele din latex au cea mai lunga durata de viata, rezistand pana la 8 ani de utilizare zilnica. Acordati intotdeauna atentie garantiei oferite de companie, care va va arata clar durabilitatea saltelei.

Ingrijire si intretinere

Salteaua, ca si alte produse, are o durata de viata mai lunga daca este ingrijita cu regularitate si in timp util. Aceasta inseamna intoarcerea saltelei la fiecare 3 luni, daca nu se specifica altfel de catre producator. De asemenea, puteti lua in considerare achizitionarea unui protector-pentru-saltea care ii va prelungi durata de viata. Iar alegand o perna potrivita veti asigura pozitia corecta a corpului in timpul somnului.

 

Dimensiune si greutate

Greutatea dvs., precum si greutatea partenerului cu care impartiti patul, afecteaza cu siguranta rata de uzura a saltelei. Persoanele supraponderale vor observa ca saltelele lor se lasa mai repede decat saltelele care sunt folosite de persoanele mai usoare. In acelasi mod, o saltea folosita de un cuplu va avea o durata de viata mai scurta decat o saltea folosita de o singura persoana.

Pentru mai mult sprijin si prelungirea duratei de viata a saltelei, puteti lua in considerare o somiera de calitate, care va va garanta un plus de confort in timpul somnului. Combinati-o cu un mecanism-de-ridicare si folositi eficient spatiul de sub pat pentru a depozita lucrurile.

Copii si animale de companie

Daca impartiti patul cu copii mici sau cu animale de companie, este foarte probabil sa aveti nevoie sa va schimbati mai des salteaua. Pe langa greutatea suplimentara, copiii si animalele de companie lasa adesea pete si pot provoca deformari ale saltelei din cauza sariturilor sau a altor jocuri.

Merita sa investesti intr-o saltea noua?

Raspunsul este aproape intotdeauna pozitiv. O saltea noua poate imbunatati calitatea somnului, care, la randul sau, se reflecta asupra energiei vitale si a bunei dispozitii a unei persoane, precum si asupra sanatatii generale. Chiar daca amanati temporar achizitionarea unei noi saltele, amintiti-va ca o persoana isi petrece aproape o treime din viata in pat si nu exista investitie mai buna pentru sanatate decat asigurarea unui somn bun si odihna completa.

Follow us